Skriveborde, der ikke giver smerter

Skriveborde og kontorstole

Smerter i muskler og led er ikke unormalt hos kontormedarbejdere. Der findes forskellige metoder til at undgå dårlige arbejdsstillinger. En mulighed er for eksempel hæve-sænke skriveborde.

Flere og flere danskere får et job, hvor de sidder ned det meste af dagen. På en kontorstol, foran et skrivebord med øjnene mod en computer. Med outsourcing til udlandet og i takt med at der bliver udviklet robotter til at gøre arbejdet for mennesker, vil der kun blive endnu flere kontorjobs, hvor mennesker sidder ned fra de møder ind klokken otte om morgen til de går hjem klokken fire om eftermiddagen. Mindst otte timer af døgnets 24 timer vil flere mennesker sidde ned i størstedelen af deres liv. Denne udvikling gør desværre også, at flere og flere vil få problemer med smerte i ryggen, nakke, skuldre eller arme for at sidde ned, er nemlig ikke en naturlig stilling for mennesker. Smerter påvirker ikke kun fysisk ved at gøre ondt, men også psykisk ved at medarbejderen ikke kan holde koncentrationen. Derudover kan smerter udvikle sig og i værste fald ende i diskusprolaps eller lignende.

Stå op på arbejdet

For at undgå at kontormedarbejderen skal få smerter er det en god idé at sørge for, at der er mulighed for lidt bevægelse på arbejdet – eller i det mindste at medarbejderen har mulighed for at stå op og arbejde. I forhold til at bevæge sig kan det være en god idé med walk-and-talk møder, hvor medarbejdere, i stedet for at sidde ned omkring et mødebord, går en tur ude i det fri, mens de diskutere, hvad de ellers ville have diskuteret i mødelokalet. På den måde får de bevægelse i kroppen. Men en anden og meget lettere metode til at få medarbejderne op fra kontorstolen er ved at få hæve-sænke skriveborde. På den måde har medarbejderen mulighed for at rejse sig op, når ryggen gør ondt og samtidig fortsætte med arbejdet.

Del med dit netværk: